TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0004 „Fiatalon és képzetten a kisvárosból” Filmklub

FILMKLUB

2014/2015. tanév

Ma, amikor filmek özöne árasztja el a közönséget a moziban, a televízióban, az interneten, nagyon fontosnak tartom, hogy néhány olyan film is felkerüljön a „nézettségi listára”, amik nem kerülnek a kereskedelmi csatornák kínálatába. Fontosnak tartom továbbá, hogy megismerkedjenek a fiatalok néhány filmműfaj, a történetmesélő film sajátosságaival, a filmes kiemelés eszközeivel. Az is érdekes, hogy melyik befogadóra hogyan hat egy mű, mennyire meghatározó a néző háttértudása, empatikus készsége, tájékozottsága, életkora, új dolgokra való nyitottsága. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, mennyire mást gondol ugyanarról a filmről egy felnőtt (szülő) és egy fiatal (gyerek).

A foglakozásokat csütörtök délutánonként a könyvtárban tartottuk 17 és 19 óra között, ebbe az időkeretbe sokszor csak maga a film fért bele, a beszélgetés az estébe nyúlt. Próbáltunk igazi mozi élményt teremteni pattogatott kukoricával, teával. Az alkalmakon 10-12 mentorált diák vett részt rendszeresen. A választott filmeket tematikusan rendeztem sorba, figyelembe véve az év eseményeit. Ezért néztünk az ünneppel, családdal kapcsolatos filmet karácsonykor, szerelmes filmet Valentin-naphoz közeledve, tartottunk Rém-estet Halloween után. Volt, hogy rémüldöztünk, máskor a szemünket törölgettük a meghatottságtól, vagy a nevetéstől.

A filmklub jó alkalmat teremtett a közös filmélmény megélésére, a gondolatok, vélemények megosztására, egy kellemes délután, este eltöltésére.

Urbán-Szabó Hedvig