NTP-SZTG-15-0064

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2015–2016. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett „a szakképzésben résztvevő tehetséges fiatalok tehetséggondozásának és az ezt segítő alkotópedagógiai műhelyek működésének támogatására” 2015 őszén, melyre sikeresen pályáztunk NTP-SZTG-15-0064 azonosítóval.

A projekt címe: CipÉsz volt

60 órás tanórán kívüli, a cipőkészítő szakmához kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismereteket elmélyítő és bővítő komplex tehetségazonosító és tehetséggondozó program megvalósítására került sor, melynek eredményeképpen tárgyiasult alkotások készültek.

15 diák készített 1-1 pár női körömcipőt. Annyi volt a megkötés, hogy adott színvilággal kellett dolgozni, hogy az elkészült cipők együtt alkossanak egy „modellcsaládot”. Azonos volt a kapta, amire foglalták őket, azonos volt az alapanyag, amelyekből a cipő alkatrészei elkészültek, azonos volt a talp és a sarok is, csak mindenki egyedileg alakította ki az alkatrészek mintáit és színeit. A résztvevők tapasztalatokat szereztek a cipőgyártás teljes folyamatáról.

A programhoz egy napos üzemlátogatást szerveztünk Csengerre, a Szamos Cipőipari és Kereskedelmi Kft-hez. Megnéztük az üzem teljes gyártási folyamatát a tervezéstől egészen a cipő dobozba kerüléséig. Az üzemlátogatáskor új gépparkot, technológiákat ismerhetnek meg diákjaink, hiszen minden vállalatnak meg van a saját profilja, technológiája, amivel elkészíti modelljeit.

A közös alkotás zárásaként megmutattuk az egyéni munkával született saját tervezésű cipőket egy kiállítás keretében iskolánk aulájában, ami nagy sikert aratott.