Misztótfalu

2018. szeptember 7-én péntek délelőtt elindultunk Romániába. Iskolánk 8 tanulója és egy néhai diákja Szilágyi Aszter László, aki jelenleg a művelődési központ munkatársa, kísért minket a 4 napos kirándulásra. Az önkormányzati dolgozók közül 5 fő képviselte a felnőtt delegációt.

A kora délutáni órákban érkeztük Romániába, egy idegenvezető segített nekünk eligazodni az ott töltött idő alatt. A polgármesteri hivatal delegációja Misztótfaluban, az ifjúsági delegáció Nagybányán kapott szállást. Az idei projektnek az volt a célja, hogy a Lengyelországból jött Tuchów-i, a Szlovákiából érkezett Tisovec-i és a Magyarországról érkezett aszódi és martfűi diákok megismerjék egymás kulturális örökségeit, értékeit és hagyományait.

Szombaton ellátogattunk Felsőbányára, ahol egy városi felvonuláson vettünk részt, amit a keresztény egyházuk Szűz Mária születésnapja tiszteletére rendeztek, melyet egybekötöttek a delegációk fogadtatásával.

A nap délutáni részében meglátogattunk egy fazekasházat, ahol egy helyi férfi készített nekünk különböző agyagtárgyakat. Minden delegációnak a helyi hagyományos tradicionális ételeket és italokat fel kellett tálalnia illetve egy helyi táncot is be kellett mutatni. A baráti estet egy vacsora majd egy kellemes parti követte, ahol a különböző delegációk jobban megismerhették egymás kultúráját, zenei ízlését és hagyományőrző lépéseiket. Vasárnap reggel sajnos a Tisoveci csapat visszaindult Szlovákiába, mert ők hamarabb érkeztek, de a rövid ismeretség ellenére sok szép közös emlékkel távoztak. A délutáni órákban elmentünk piknikezni egy juhistállóba, ahol kóstolót kaptunk az ottani sajtokból, túróból és megízlelhettük a helyi tradicionális ételt: a balmost, mely hasonlít a magyar puliszkára. Első kóstolásra érdekesnek, ámde finomnak tartotta a magyar és lengyel delegáció. Ezt követően betekintést nyerhettünk a helyi Misztitóhoz. Itt is megkínáltak minket mindenféle finomsággal, harapnivalóval. A vacsora után egy tábortűz körül jártunk táncot, ahol mindenki kivette a részét. A zenét a misztótfalusi fúvós zenekar előadásában hallhattuk. 2018. szeptember 10-én hétfőn a reggeli órákban elbúcsúztunk a Tuchówi társaságtól is, utána pedig visszaindultunk Martfűre és mindenki felejthetetlen élményekkel érkezett haza. Reméljük az ott szerzett barátságok megmaradnak több delegáció között.

2018. szeptember 27. Gálik Hajnalka