I. TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 „Tehetséghidak Program”

I. TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító Programpárok II.”

A pályamű címe:

“Design és kreativitás”

10 fő 11. és 12. évfolyamos bőrdíszműves tanuló vett részt a programban.

A programpár alapvető célja volt a tehetséges tanulók motiválása annak érdekében, hogy minél jobb helyezést érjenek el a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.

Iskolánk 1997-ben indította a bőrdíszműves szakképzést. Kezdetektől fogva az a hagyomány, hogy az elméleti és a gyakorlati órákon is jól teljesítő, kiemelkedő, tehetséges tanulókat már kilencedikes korukban kezdjük saját szintjüknek megfelelő plusz munkákkal ellátni. Így a tanulmányaik végére bizonyos területeken felkészültebbek, mint az átlagos teljesítményt nyújtó társaik. Az intenzív felkészítés az utolsó tanévben fokozódik, amikor a kötelező tanítási órákon túl egyéni, vagy kiscsoportos foglalkozásokat szervezünk annak érdekében, hogy tanulóink minél eredményesebben szerepeljenek a tanulmányi versenyen. Itt kapcsolódott pályázatunk a tehetséggondozó programunkhoz, hisz az a cél, hogy az iskolai tananyagon túl olyan tudást adjunk diákjainknak, amivel segítjük őket a lehető legjobb eredmény elérésében a szakmai tanulmányi versenyen.

A gazdagító programpár a bőrdíszműiparban alkalmazott díszítési eljárásokat dolgozta fel. 12 órás tanórán kívüli foglalkozásokon elméletben foglalkoztunk a díszítési technikákkal, terveket készítettünk. A tömbösített, intenzív foglalkozásokat az iskola tanműhelyében szerveztük meg, ahol a gyakorlatban megvalósítottuk terveinket 30 órában. Horváth Tibort bőrműves népi iparművészt, a Népművészet Mesterét sikerült megnyerni ügyünknek, így gyakorlati tudását foglakozásainkon bemutatta, átadta tehetséges tanulóinknak.

Diákmentorokat vontunk be a program megvalósításába 3 volt tanítványunk személyében, akik a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen képviselték iskolánkat, és eredményeket értek el. Diákjaink nagy lelkesedéssel, ambícióval vettek részt a foglalkozásokon. Nagyon jó volt látni őket olyan munka közben, ami nem kötelező. Felszabadultan, vidáman, hasznosan teltek foglalkozásaink.

Készültek karkötők, tolltartók, szemüvegtokok, tarsolyok, övek, bugyrok.

Eredmények a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen:

2014-ben országos I. helyezett lett Szilvás Gábor, II. Czimrák Annamária, III. Pápai Zoltán

2015-ben II. helyezett lett Márkus Éva, III. helyezést érte el Kreszadló Alexa