hírek

Szép siker a LÉLEKMOZGATÓ ESSZÉPÁLYÁZAT-on

A Magyar Parasport Napja február 22-én van. Ennek alkalmából a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a parasportok és a parasportolók megünneplésére hívta az ország összes oktatási intézményét LÉLEKMOZGATÓ programjával.
A szervezők egy LÉLEKMOZGATÓ ESSZÉPÁLYÁZATOT is kiírtak középiskolások részére, amely során a parasportolók példaértékű tevékenységéről, a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos gondolatokról lehetett fogalmazásokat készíteni. A pályázaton iskolánk, a Szolnoki SzC Damjanich János Szakképző Iskola és Kollégium 11. A osztályos tanulója, Sokvári Nikoletta munkája különdíjban részesült.
Nikoletta Megbújó erő címmel készítette el fogalmazását. Írása az ép testű emberek számára is megfontolandó gondolatokat vet fel: mi az, ami erőt adhat az emberfeletti teljesítményhez, miért lehet ez példaértékű mindenkinek? Az alábbi sorok a különdíjas esszéből vett részletek:
            „Akármi is volt a múltjuk, akármi történt velük, a helyzet, amiben vannak, rajtuk múlik. Rajtuk múlik, mi lesz belőle; ők sérülésként élik meg, beburkolóznak abba, hogy velük ez és ez történt és nincs kiút, vagy a negatívumban felfedezik a megbúvó lehetőségeket. Akármilyen furcsán hangzik, ebben is lehet rengeteg lehetőséget találni. Biztosan nem egy és nem is kettő olyan van közöttük, aki soha nem épített volna fel egy sportkarriert, de a szerencsétlenség odavezette őket.
Mindenben meg kell keresni a kedvező utat. Nem szabad buta kifogásokat gyártani, miért nem éri el a célját valaki. Nekik sikerült és sokaknak a neve beleégett a történelembe, pedig enyhe kifejezés az, hogy nem volt egyszerű. Akkor mégis mások, akiknek fele ennyi problémájuk nincsen, miért nem érik el a céljaikat? Adott minden, az irányítás a kezünkben van. Ahelyett, hogy siránkozik valaki, hogy nem jön össze neki semmi és magyarázkodik, hogy mi miatt nem sikerül neki az, amire vágyik, lehetne több a pozitív gondolat és a tett. Ez fejben dől el, és sokszor csakis ez tart vissza valakit. A parasportolók ezt pontosan alá tudják támasztani. Egyeseknek közülük egy hétköznapi dolog teljesítéséhez is jóval több energia és türelem kell, mint egy átlagembernek; mégis a magukénak tudhatnak egy eredményes sport karriert.
Szóval megtanítják nekünk, hogy meg lehet találni a módját, hogy elérjük a célunkat és a végén mindenki csodálkozzon, bármiből is indultunk ki.
Ha valamit igazán szeretnél, tenni fogsz érte. Ha nem, akkor csak hagyod, hogy lebeszéld magad az állítólagos álmodról, amit simán elérhetnél, ha kitartanál.”

Gratulálunk Nikolettának, büszkék vagyunk rá!