Névnap

2017. október 23. Hétfő
Gyöngyi

KÖZTÁRSASÁG KIKIÁLTÁSA
A Nap kel 07:21-kor,
nyugszik 17:49-kor.
 

 
Holnap
Salamon
napja lesz.

Alternative flash content

Requirements

Látogatószámláló

Ma1
Tegnap1
Hét1
Hónap23
Összes62954

1 vendég és 0 tag van jelen


Informatikai hálózattelepítő szak
KÜLÖNBÖZETI VIZSGA
SZÓBELI és GYAKORLATI TÉTELEK

 

 1.  Vázolja fel egy digitális számítógép blokkvázlatát, ismertesse az egyes elemek feladatát. Sorolja fel, és részletezze a legfontosabb Neumann elveket. Csoportosítsa a korszerű mikroprocesszorokat, ismertesse főbb paramétereiket.
 2. Csoportosítsa a háttértárolókat. Részletesen ismertesse a merevlemezek működését, jellemző műszaki paramétereit. Hogyan működnek az optikai tárolók?
 3. Csoportosítsa a számítógép perifériákat. Ismertesse a következő eszközök feladatát, jellemző típusait röviden: plotter, szkenner, fényceruza, touch-screen, vonalkód olvasó. Csoportosítsa működési elv alapján a különféle nyomtatókat. Ismertesse az egyes típusok jellemző alkalmazási területeit.
 4. Milyen számítógépes megjelenítőket ismer? Hasonlítsa ezeket össze, ergonómia, energiatakarékosság és színkezelés alapján. Mi a videó-kártya feladata, milyen paraméterei vannak? Ismertesse a számítógép jellemző multimédiás perifériáit. (pl.: projektor, mikrofon, hangszóró, hangkártya, MIDI)
 5. Csoportosítsa az Ön által ismert operációs rendszereket, soroljon fel jellemző típusokat. Milyen részei vannak egy operációs rendszernek, és mi ezek fő feladata? Mi a különbség a hálózati és a munkaállomások operációs rendszerei között? Ismertesse az archiválás lényegét.
 6. Mit jelentenek a fájl, fájlkezelés, FAT, indextábla kifejezések?  Milyen jellemzői vannak egy fájlnak? Milyen jelentősége van a partícionálásnak?
 7. Számítógépes környezetben mire és hogyan használjuk a különféle számrendszereket?
 8. Csoportosítsa a számítógépes hálózatokat kiterjedés és felépítés alapján. Ismertesse a csillag és busz topológia lényegét és alkalmazását. Ismertesse a TCP/IP modell rétegeinek feladatait.
 9. Csoportosítsa a vezetékes és vezeték nélküli átviteli közegeket és ismertesse a használt megoldásokat. Hasonlítsa össze a digitális és analóg jeleket, ismertesse az átvitelük sajátosságait, eszközeit.
 10.   Milyen előnyei és hátrányai vannak egy helyi hálózat használatának? Hogyan alakítaná ki egy cégnél a munkakörnyezetét egy vezetőnek, egy alkalmazottnak és egy „vendég”-nek. Milyen Internetes szolgáltatásokat ismer és használ. Mit tud az IP címek rendszeréről?
 11.   Mi az adatbázis, ismertessen néhány példát. Jellemezze az Ön által használt adatbázis-kezelő rendszert!
 12.   Mi a lekérdezés? Milyen lekérdezéseket ismer, röviden ismertesse a működésüket! Hogyan lehet lekérdezéssel adatokat kiválogatni, mondjon egyszerű példát!
 1.   Mutassa be számítógépén, az operációs rendszeren, a területi és nyelvi beállítások módozatait. Mutassa be, hogyan lehet az alapértelmezés szerinti programokat módosítani illetve programot eltávolítani a számítógépről?
 2.   Milyen védelmi eszközök állnak rendelkezésére a számítógépén? Hogyan tudja biztosítani egy PC vírusvédelmét?

Gyakorlati feladatok:

 1. Mutassa be az Ön által ismert szövegszerkesztő program menürendszerét, beállítási lehetőségeit. Mutassa be egy példán a karakter és bekezdésformázás lehetőségeit. Készítsen listákat.
 2. Mutassa be a szakasz és oldalformázás lehetőségeit. Egy egyszerű példán keresztül mutassa be a körlevélkészítés lépéseit.
 3. Mutassa be, hogyan kezeli a szövegszerkesztő a táblázatokat, milyen típusokat kezel, milyen konvertálási lehetőségek vannak?
 4. Mutassa be egy Excel táblázat létrehozásának lépéseit, a munkalap és munkafüzet közti különbséget. Mutassa be példákkal a különféle cellaformátumokat. Hogyan kezeli az Excel a dátumokat?
 5. Mutassa be a képletek használatát kézi bevitellel és a varázsló segítségével. Példán keresztül mutassa be az „FKERES” függvény működését.
 6. Mutassa be az Excel különféle „szűrési” képességeit egy példán keresztül.
 7. Mutassa be egy tetszőleges kép segítségével a képjellemzők (méret, színek száma, felbontás, formátum) módosításának hatását.
 8.  Mutassa be egy 3 diából álló kirakati prezentáció készítésének lépéseit. A prezentáció tartalmazzon hangot, képet és effektusokat.
 9. Mutassa be, hogyan tudja ellenőrizni és módosítani a számítógépe lemezkezelési beállításait. Milyen lemez-karbantartási lehetőségei vannak a gépén telepített operációs rendszerben
 10.   Mutassa be számítógépe hálózati beállításait, az alkalmazott protokollokat és kérdezze le a munkaállomás aktuális IP címét és a hálózati kártya MAC címét?
 11.   Ellenőrizze és mutassa be tanárának a számítógépe hardware összetételét, és a rendszerben, az elmúlt héten bekövetkezett eszközproblémákat. Hogyan lehetne módosítani az egyes meghajtók betűjelét?
 12.   Mutassa be számítógépén adatállományok megosztását más felhasználókkal, töltsön le az iskola szerverről adatokat. Mutassa be, hogyan tölt le és fel az Internetre fájlokat. (Töltsön le képet, szöveget egy tetszőleges WEB lapról.)
 13.   Mutassa be a rendelkezésre álló böngészőprogram beállítási lehetőségeit, a gyorsító tár kezelését. Hajtsa végre a következő feladatot: Keressen utazási ajánlatot az indiai „Tadzs Mahal” megtekintésére. Három ajánlat fontosabb elemeit és az ajánlattévők web helyeinek linkjeit e-mailben küldje el tanárának. Kérjen visszaigazolást a levél elolvasásáról.
 14.   Mutassa be egy statikus weblap főbb elemeit, elkészítésének lépéseit. Mutassa be a „html” kód alapelemeit. Az Ön által ismert WEB szerkesztő program segítségével állítson össze egy kereteket tartalmazó oldalt.

  

2012. augusztus 20.                                                                           

   

Copyright © 2012 SZOLMUSZ Pálfy-Vízügyi Tagintézmény. Minden jog fenntartva. | Impressum