Szakképzés

Az új szakképzési rendszer két legfontosabb alappillére a technikum és a szakképző iskola. Szakmát 2021-től már csak ezeken a képzéstípusokon lehet  szerezni.

Technikum

A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne. A megszerezhető technikusi szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít. Az ötéves képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítanod, mint a gimnáziumban. A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választani, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé, ráadásul emelt szintű érettséginek felel meg. Matematikából, magyarból és történelemből előrehozott érettségi vizsgát lehet tenni a negyedik tanév végén, így nem kell egyszerre csak három tantárgyból érettségizni. Ezután az ötödik tanév végén idegen nyelvből kell már csak érettségizni és emellett szakmai vizsgát tenni. Az öt év elvégzése után egyszerre kapod kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet. Mindemellett, ha technikumi képzésen tanulsz, végig ösztöndíjat fogsz kapni, havi rendszerességgel. Tanulmányaid során az első két évben ágazati alapoktatásban részesülsz, ami egy ágazati alapvizsgával zárul a második év végén. Ha sikeres a vizsgád, bármelyik szakma tanulására lehetőséged nyílik az adott ágazatból, így a képzések között az átjárhatóság is biztosított. A következő három évben pedig a választott szakma elsajátítása következik, ami részben az iskolában részben pedig duális képzőhelyen történik. A technikumi képzést ajánljuk minden olyan tanulónak, aki szeretne érettségi vizsgát tenni, illetve aki tervezi a főiskolai vagy egyetemi továbbtanulást. Technikusi oklevél megszerzésére lehetősége van azon tanulóknak is, akik már megszerezték az érettségi bizonyítványukat. Nekik két év alatt lehet nappali tagozatos képzésen tanulói jogviszonnyal vagy esti tagozatos képzésen felnőttképzési jogviszonnyal elvégezni az iskolát.

A technikumi képzés előnyei:

Érettségi bizonyítvány

Technikusi oklevél

Emelt szintű érettségi

Ösztöndíj

Egyszeri pályakezdési juttatás

Szakképző iskola

A szakképző iskola három éves, itt képezzük a szakmák mestereit. Az ágazati ismereteket adó első év után történik a szakmaválasztás. A sikeres ágazati alapvizsga után, bármelyik szakma tanulására lehetőség nyílik az adott ágazatból, így a képzések között az átjárhatóság is biztosított. A harmadik év végén a tanulók szakmai vizsgát tesznek, majd két év alatt, esti tagozatos képzésen, akár munkavállalás mellett, érettségi bizonyítványt szerezhetnek. A tanulók képzése a második évtől részben az iskolában, részben pedig a duális képzőhelyen történik. A szakképző iskolába járó tanulók havi rendszerességgel ösztöndíjban részesülnek.

A szakképző iskolai
képzés előnyei:

Szakmai bizonyítvány

Ösztöndíj

Egyszeri pályakezdési juttatás