Állatkert látogatás


Euroskills 2018 Budapest

 Iskolánk 45 tanulója és 4 kísérőtanár vett részt ezen a fantasztikus nemzetközi verseny megtekintésén látogatóként. 28 ország 37 szakma és közel 500 versenyző fiatal érkezett Európából, hogy a saját szakmájában szerzett tudásáról számot adjon. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ezt most először Magyarország, Budapest rendezhette meg. A 45 tanuló az iskolánkban oktatott több szakma képviselője közül került ki. A szakmai verseny színvonala, komolysága, szakmaisága mind magával ragadta a tanulóinkat és a kísérőtanárokat egyaránt. Hatalmas élményt adott mindenkinek. Megmutatta, hogy szorgalommal, kitartással, szakmai alázattal minden szakmájában tanuló fiatal elérheti céljait, megvalósíthatja álmait.

Filharmónia

Iskolánk tanulói 2018. november 28-án részt vettek az jászberényi Ifjúsági Házban a Filharmónia 2018/2019. évad – Középiskola bérlet első előadásán. A bérlettel összesen három előadás tekinthető meg.

Az első előadást a hétpróbás Jazzformers együttes adta elő, Jazz a lelke mindennek címmel. A Jazzformers kvartett 2015 végén alakult, akkor egy baráti örömzenélésre trombitálta össze a csapatot Szalkay Dávid. Az akkori előadás olyan jól sikerült, hogy azóta egy formációt alkotva szórakoztatják az igényes és érthető jazz rajongóit a műfaj széles skáláján.

A kvartett a klasszikus jazz határait feszegette elegánsan és stílusosan. A különböző zenei műfajok ötvözetét mutatták be úgy, hogy közben a hallgatóságot észrevétlenül „ finomra hangolták”.A kvartett tagjaitól- Szalkay Dávid (trombita, ének), Kiss Attila (nagybőgő), Bordás Zoltán (dob), Iványi Gáspár (gitár) – megtanulhattuk, hogyan kell jazz zenét hallgatni.

Iskolánk tanulói 2019. január 22-én részt vettek az jászberényi Ifjúsági Házban a Filharmónia 2018/2019. évad – Középiskola bérlet második előadásán. 

A második előadást az Ewald Rézfúvós Együttes adta elő, Rézvarázs-népszerű melódiák könnyedén címmel. Az Ewald Rézfúvós Együttes az ország talán legtehetségesebb fúvós együttese, nyitottak minden stílus és irányzat, a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt – az egyetlen kritérium számukra a minőség.

A mostani előadásukra is jellemző volt ez a műfaji nyitottság. Bachtól a Mézga családig – mondhatnánk a koncerten megszólaló zenei darabokról. Mind a komolyzenében, mind a könnyedebb műfajban ismerős, színvonalas dallamok szólaltak meg. A hangszereket egyenkénti illetve közös megszólalásával poénos megoldásokkal mutatták be.


Hajta kerékpártúra


Ligno Novum Erdészeti és Faipari Szakkiállítás

 A 9. évfolyamos asztalos szakmát tanuló fiatalok számára nagyon jó lehetőséget adott a két nap, hogy szakmai és közösségépítés szempontjából is megalapozza az iskolában eltöltendő 3 éves tanulmányaikat. Színvonalas szakmai bemutatók keltették fel az érdeklődésüket, a különböző faipari szerszámok, gépek, eszközök bemutatásának segítségével. A szakmai programokat kiegészítette a Sopron kertvárosi részében található Sörházdombi kilátóhoz tett kirándulás, melynek tetejéről gyönyörű kilátás nyílt a városra, a Fertő tóra és a térség többi részére. A szép idő, a két nap alatti programok szép emlékké tették a fiatalok számára ezt a kirándulást. Reméljük a jövőben ismét lesz lehetőségünk tartalmas, érdekes, és színvonalas kirándulást tenni.

 


Mozilátogatás

Tanulóink a Bohém rapszódia című filmet tekintették meg, ami a brit Queen együttes történetéről szól, középpontban a frontember,  Freddie Mercury életével.

A film szórakoztató és színes képet fest arról, hogyan lett az egyetemi bulikon zenélő együttesből a ’70 – 80-as évek sztárzenekara. A Queen együttes zenéje és története, az egész koncertfilm nagyon tetszett a diákoknak.


Országház látogatás

Az Országház épületét 2018. november 15-én tekintettük meg 45 fő tanulóval és 4 fő kísérővel. Az újonnan átadott Látogatóközpontból indult csoportunk a biztonsági ellenőrzések és a kabátok lerakása után. A közel 50 perces séta keretében jártuk be az Országház legszebb helyiségeit.

A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es lépcsőházon keresztül vezetett a séta az épület legmutatósabb emeletéig, a főemeletig. A szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, városi folyosóról szép kilátás nyílt a felújított Kossuth térre.

Látogatásunkat a díszlépcsőház megtekintésével folytattuk. A vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. A főlépcsőházban megcsodálhattuk Lotz Károly festőművész munkáit és Róth Miksa műhelyének díszes üvegablak remekeit.

Utunk innen a Ház mértani középpontjába, a kupolacsarnokba vezetett. Itt őrzik a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. Látogatásunk ideje alatt alkalmunk volt őrségváltást megtekinteni.

A kupolacsarnokot elhagyva felsőházi társalgó termébe érkeztünk. Társalgóban szobrok állítanak emléket régi magyar népcsoportoknak és mesterségeknek. A terem ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, amely türkiz színben pompázott a lábunk alatt.

Ezt követően a régi felsőházi üléstermet tekinthettük meg, amely ma konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál. A terem kiváló akusztikával és többszintes karzattal rendelkezik. Az ülések patkó alakban kerültek elhelyezésre, itt a patkó talpfala mentén elénk tárult a tölgyfából készült elnöki és szónoki emelvény, valamint asztalok és padok együtteséből álló képviselői üléseket is megtekinthettük.

Nagy élmény volt számunkra, hogy az eddig csak a televízióból látott épületet és épületbelsőt élőben megtekintettük. Maradandó élményt szereztünk ezen a látogatáson.

 


Sziklakórház

Napunk második programja a Sziklakórház Atombunker Múzeum megtekintése volt a budai Vár alatt.

A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az idegenvezetővel vezetett 60 perces túránk alkalmával először közösen egy átfogó filmet tekintettünk meg a Múzeumról, eredeti video- és rádiófelvételeket tekinthettünk meg. A film megtekintése után csoportunkat a múzeum befogadóképessége miatt két részre bontották. A túránk során az egész II. világháborús hadikórházat bejárta, valamint az atombunker részt is és a Különleges Műveleti Erők életébe is bepillantást nyerhettünk.

Látogatásunk során bepillantást nyertünk a háború valódi arcába, őrületébe és rávilágított a béke értékére. A múzeum azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban. Elsődleges célja a Múzeumnak, hogy e szellemiségnek a jegyében megőrizzék és bemutassák az általuk képviselt örökérvényű emberi értékeket.

Összességében egy tartalmas napot töltöttünk Budapesten, ahol megtekinthettük az Országház pompáját és a II. világháború rémségeit, valamint az emberiség nagyszerűségét, összefogását a Sziklakórház dolgozói tolmácsolásában.


Sport- egészségnap

Tánctanulás

Iskolánk tanulói 2018. november 05 és 2018. december 21 között 35 alkalmas 70 órás társastánc tanfolyamon vettek részt.

Elsődleges cél a különböző tánc stílusok elfogadtatása, nyitottságra való hajlandóság az eltérő zenék és táncok világában.

 A személyiség fejlesztése a táncon keresztül, önmaga, párja és a csoport együttes és közösségi ráhangolódásában.

Figyelem fenntartása (koncentráció) és a lelki-fizikai kitartásra való ösztönzés és az ebben megnyilvánuló örömkészség megtalálása, illetve az ezen az úton történő vezetése.

Társasági-táncos összejövetelek illemtana, viselkedéskultúrája. Például: köszönés, bemutatkozás-kézfogás, felkérés.

Zenei hallás fejlesztése, ütemérzék, ritmusérzék. A tanult táncok ritmusának visszaadása: tapsolással-számolással zene nélkül és zenére, amely lehetővé teszi felismerni az órákon elsajátított latin-amerikai táncok, standard táncok vagy divattáncok beazonosítását, így fokozva az önbizalmat a tudás által, hogy a későbbiek folyamán akár táncos rendezvényen sikeresen érezze magát és a gyakorlatban is megmutatkozhasson mindez általa.

A tanult táncokon belül hangsúlyt kapott: – a helyes testtartás elsajátítása, – lábfejtartás, – talajkontaktus, – láb- és karmozdulatok külön-külön való kivitelezése, majd ezek összehangoltsága szólóban és párosan is, – térben való irányok betartása, – körtáncnál (pld. country, keringő) táncirány, – haladás irány követése és betartása, – latin táncoknál csípő mozdulatok kigyakorlása rávezető gyakorlatok segítségével, – mindezek közben figyelni és fenntartani a helyes testtartást szólóban vagy párban, csoportban pedig a pároknak egymáshoz való viszonyulása, követési távolság betartása, – zenében történő táncolás elérése, majd annak folyamatos megtartása a ritmus érzék fejlesztése által, – páros latin táncoknál (és country-nál) szemkontaktusra történő figyelem, – a tanult táncoknál az alapok tánciskolai és a versenytáncos alaplépések elsajátítása, figuráinak gyakorlása, majd sorozatba történő összeállítása, begyakorlása, zene nélkül és zenére kivitelezve, végig táncolandó az adott tánc sorozata.

Mint például:

 • Cha-cha-cha: (latin-ameikai tánc) (1. varáció sorozata) – négyszög alap, – new-york, – alap, – spotturn, – alap, – hand to hand, majd ismét előlről kezdve táncolandó, mely szólóban és párosan is lehetséges.
 • Cha-cha-cha: (2.var.) – verseny alap, – new-york, – spotturn, – hand to hand, majd előlről szólóban és párosan táncolandó.
 • Ruma: (latin-amerikai tánc) (1.var.) – tánciskolai alap, – cucaradzsa, – jobbra forgás, – balra forgás, majd előlről szólóban és párban is.
 • Rumba: (2.var.) – verseny alap, – new-york, – hand to hand, – spotturn, majd előlről párosan táncolandó.
 • Salsa: (latin divattánc) – alaplépés, – oldalazó lépés, – jobbra forgás és sasszé, – balra forgás és sasszé, – cikk-cakk lépés majd mindez előlről ismételve negyed irányokat fordulva a térben. Szólóban táncolandó.
 • Country: (amerikai cowboy tánc) Körben és párosan táncolandó, táncirányba haladva. Ez egy hosszú és sok-sok figurából összeállított sorozat, melyet szintén (fejben megjegyezve a sorrendiséget) memorizálva és a figurákat kigyakorolva, majd azokat egymásután összekapcsolva táncolandó.
 • Jive: (latin tánc) – versenyalap, – amerikai tengely , – karalatt forgás, majd ismétlés előlről.
 • Boogie-boogie: (divattánc) – alaplépés, – karalatt forgás, – amerikai tengely, majd előlről.
 • Rocky: (divattánc) – rúgós alap, – amerikai tengely, – karalatt forgás, majd ismétlés.
 • Bécsi keringő: (standard tánc) – alaplépés, – negyedfordulat, – pihenő lépés, – balra forgás, lendítés, – jobb forgás, lendítés, majd előlről. Szólóban, párosan. Zárt tánctartásban és kaputartásban és két kéz fogásban is alkalmazható.
 • Angolkeringő: (standard tánc) – alaplépés, – negyedfordulat, – alap, – jobbra félfordulat, –  alap, előlről.

A táncoknál a különböző figurák ismétlés száma a sorozaton belül 2 illetve 4 ütemenként váltakozott.

Bízom benne, hogy maradandó lesz a későbbiekben is az itt szerzett tudás, és a tánc által az önismeretük is gyarapodott, és más jellegű idegen, ismeretlen kihívásokba is szívesen belevágnak majd.

Ezen a weboldalon HTTP-sütiket használunk a felhasználói élmény növelése érdekében Az ezen az oldalon található bármely linkre kattintva Ön beleegyezését adja a HTTP-sütik beállításához. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás