Diákutaztatás

EMLÉKHELYEK

Diákutaztatási Program – martfűi és martonosi diákok közös ünneplése

október 23-án az 1956-os forradalom 59. évfordulóján a Szolnoki Szolgáltatási Szc Damjanich János Szakképző Iskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma a Rákóczi Szövetség pályázatának köszönhetően ünnepi kirándulásra indult a szerbiai Martonosra, hogy a helyi iskola diákjaival együtt emlékezzenek az 56-os hősökre.

Martonos Martfű város testvérvárosa 3 éve, martonosi felnőttek, diákok már jártak városunkban, kollégiumunkban. Szakképző iskolánk diákjai első alkalommal utaztak a szerbiai településre.

Október 22-én iskolai ünnepségén és városi megemlékezésen vettek részt iskolánk diákjai, az ünnepi műsort a 10.A osztály és az iskolai énekkar biztosította, majd közösen vettünk részt a városi fáklyás felvonuláson és a Wass Albert emlékhely megkoszorúzásán.

Október 23-án kora reggel 6 órakor indult útnak 45 diákunk és 5 pedagógusunk Martonosra. Egy rövid megállóval, gyors határellenőrzéssel délelőtt 9,45 érkeztünk Martonosra, ahol a település polgármestere fogadta iskolai küldöttségünket.

Első programunk a városháza megtekintése volt, ahol a Horváth Gergely polgármester úr beszélt a helyi magyarok életéről, intézményeikről, ünnepeikről, legújabb fejlesztéseiről, megmutatta a városháza felújítását.

A második programunk az iskola megtekintése volt, ahol Apró Mária tagiskola vezető fogadta csoportunkat.

A 8 évfolyamos iskolában minden évfolyamon 1 osztály működik, minden osztállyal megismerkedhettünk, bepillantást kaphattunk a helyi általános iskola felszereltségébe, tanulmányi munkájára, megismertük a pedagógusok munkáját.

Az iskola megtekintése után diákjaink egy kis vendéglátáson vettek részt, felkészültek az előadásra.

Délelőtt 11 órakor került sor a közös ünnepi műsorra, ahol az irodalmi összeállításért a martfűi diákok voltak a felelősek.

A 10.A osztály az énekkarral közösen dalokkal, versekkel, történelmi szövegek felidézésével emlékezett a pesti srácokra, az 56-os hősökre.

A közös megemlékezés, ünneplés után Igazgatónő és Polgármester Úr vezetésével és szakmai előadásával meglátogattuk a Martonosi Emlékházat, mely vegyes érzelmeket keltett bennünk.

A kiállítás első szakaszában a helyi mezőgazdasági tevékenységeket ismerhettünk meg: népi eszközök, berendezési tárgyak, bútorok, képek, szőttesek. A kiállítás második fele nagyon megrázó volt, hiszen a bácskai vérengzés eseményeit örökítette meg nagyon személyesen.

A martonosi áldozatok falánál 1 perces néma „gyásszal” adóztunk az embertelenül kivégzett magyar őseink előtt.

A tájház megtekintése után még megköszöntük vendégfogadóinknak a szíves fogadtatást, meghívással éltünk a következő nemzeti ünnepünkre, majd továbbindultunk, Szabadkára.

Rövid fél órás utazás után megérkeztünk Kosztolányi Dezső szülőhelyére.

Két nagy program köré csoportosítottuk a városlátogatást:

Első tevékenységünk – a szecessziós városháza megtekintése volt, ahol nagyon jól felkészült idegenvezető mutatta be a város kiemelkedően fontos épületről.

Megcsodáltuk a díszes bejáratot, a gyönyörű lépcsőházat, a kézzel festett mennyezeteket, a rusztikus fa bútorzatot, üléstermet.

Meghallgattuk, hogy milyen rendezvényeknek ad helyet a városháza: esküvők, koncertek, hangversenyek, kiállítások.

A városháza megtekintése után Szabadka egyéb nevezetességeit tekintettük meg: ellátogattunk Kosztolányi Dezső iskolájához, a nem régiben felújított színházhoz, a Magyar Konzulátust is, illetve megtekintettük a város kültéri szobrait, szökőkútjait.

A városnézés mellett rövid pillantást vetettünk Szabadka egyéb nevezetességei közül a magyar viszonylatban is sokat említett piacra.

A városnézés után este 6 órakor indultunk haza. Rövid ideig tartó határátlépés után gyorsan, este 9-kor élményekkel telve értünk haza.

Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a kirándulási lehetőséget és a martonosiaknak a vendéglátást.