Oldal kiválasztása

Kutatási akadémiát hoznak létre Szolnokon

A MÁV-START szolnoki Járműjavítójában a magyar IC+ vasúti kocsik gyártási folyamataihoz kapcsolódóan egy kognitív (öntanuló) gyártási rendszer kifejlesztését és a hozzá kapcsolódó vasút-technológiai Oktatási és Kutatási Akadémiát hoznak létre.
Ezért a vasúttársaság most együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Szolnoki Szakképzési Centrummal és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatával. A megyeszékhely önkormányzata támogatja a programot, melynek része a kollégiumi szálláshelyek kialakítása.

A Szoljon.hu is beszámolt az együttműködésről. 

 

A megyeszékhely részéről kollégiumi szálláshelyek kialakítását is magában foglalja az a megállapodás, amelyet a MÁV-START a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Szolnoki Szakképzési Centrummal és a szolnoki önkormányzattal kötött. A program célja a jól képzett vasúti szakemberek biztosítása.

Szoljon.hu

A Szolnoki Szakképzési Centrum már évek óta partnere a vasúttársaságnak a szakmai utánpótlás terén, jelezte hírportálunk megkeresésére az intézmény. A 2021–2022-es tanévre meghirdetett képzések között szintén szerepel a közlekedés és szállítmányozás ágazat. Az ötéves képzést választók közlekedésüzemvitel-ellátó technikusi, vagy vasútforgalmi szolgálattevő technikusi végzettséget szerezhetnek az érettségi vizsgájuk mellé.

 

Az oktatásban lesz szerepük

A Szolnoki Szakképzési Centrum tájékoztatójában arra emlékeztetett, hogy a folyamatosan zajló IC+ kocsik sorozatgyártásának, valamint a Stadler szolnoki jelenlétének köszönhetően a megyeszékhely újból a vasúti járműgyártás fellegvárává vált. A centrum legutóbbi megállapodása elsősorban a vasúti járműipari szakemberek képzésére, fejlesztésére fókuszál. Azaz, hogy biztosítsák a technikusi oklevéllel, illetve szakmai bizonyítvánnyal rendelkező szakemberek képzését, a felnőttek oktatását.

Szolmusz | Szolnoki Szakképzési Centrum