Oldal kiválasztása

Kazáncsere a Szolnoki SZC Pálfy-Vízügyi Technikumban

A Szolnoki Szakképzési Centrum – ide értve a két jogelőd intézményt is – évek óta rengeteget tesz az iskolaépületek állagának megőrzéséért, lehetőségeihez mérten a felújításokért, amivel egyébként jelentősen növeli az önkormányzati vagyon értékét, hiszen ezek az ingatlanok önkormányzati tulajdonban vannak.

A Pálfy-Vízügyi Technikumban a végéhez közeledik a 2017-ben elkezdett és a rendelkezésre álló anyagi források függvényében két ütemben megvalósuló beruházás, amely során kicserélik az összes külső nyílászárót, valamint elvégzik az épületek teljeskörű homlokzati hőszigetelését. Amellett, hogy a szemnek is tetszetős javulást sikerül ezáltal elérni, nem elhanyagolható szempont az elért hőmennyiségmegtakarítás, ezzel pedig a rezsiköltségek jelentős csökkentése.

A felújítások az alábbi ütemezésben és forrásokból valósultak/valósulnak meg:

 

Szolnoki SZC Pálfy-Vízügyi Technikum

év

felújítás

összeg (Ft)

forrás

2017

nyílászárócsere

24.000.000

állami (NGM)

hőszigetelés

33.000.000

saját

2018

hőszigetelés és nyílászárócsere

22.000.000

saját

2020

hőszigetelés és nyílászárócsere

228.800.000

állami (ITM)

összesen: 307.800.000 Ft

 

A 2019 tavaszán befejeződött fűtési idény után derült ki, hogy az 1972 óta működő és üzemelő kazánokkal a fűtést tovább biztosítani nem lehet. Tudni kell, hogy a kazánok teljesítményét három iskolaépülethez méretezték csaknem 50 évvel ezelőtt, hiszen innen látták el fűtéssel a Pálfy-Vízügyi Technikum mellett a Szegő Gábor Általános Iskolát és a Tiszaparti Római Katolikus Gimnázium és Általános Iskolát. Az elmúlt évben a menet közben elvégzett korszerűsítésekkel levált a rendszerről a másik két intézmény, így a Pálfy-Vízügyiben megmaradt óriási teljesítményű kazánok részben gazdasági, részben pedig műszaki okok miatt azonnali cserére szorultak. További működtetésük már nagyon költséges lett volna, másfelől olyan hibáik keletkeztek, amelyeket alkatrész híján már nem, vagy csak aránytalanul drágán lehet volna megoldani.

Így 2020 júniusában a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja kezdeményezte a kazánok cseréjét, mely az előzetes költségbecslések alapján mintegy 30 millió forintot tett ki. Az összeg nagyságrendje miatt kötelező volt közbeszerzési eljárást lefolytatni, a beérkezett ajánlatokat kiértékelni, majd ez alapján a beszerzéséről és a beszerelésről a nyertes pályázóval szerződést kötni. Az új kazán szállítása a jelen járványügyi helyzetből adódóan is késedelmet szenvedett, azért az idei, október 15-én elkezdődött fűtési idényre még nem állt rendelkezésre.

Tekintettel az időjárás hűvösebbre, hidegebbre fordultával a Pálfy-Vízügyi Technikum igazgatója, a Centrum vezetésének egyetértésével az oktatás átszervezéséről döntött az őszi szünetet követően. Így az iskola tanulóinak az órarend szerinti órákat a Tószegi úti tanműhelyben, a Szolnok Campus „B” épületében, valamint a Szolnok Campuson bérelt tantermekben tartják meg.  A Tiszaparti sétányon található főépületben így már csak 3-4 osztály maradt, a diákok olyan termekben tanulnak, ahol a fűtés légkondícionáló berendezéssel, vagy más alternatív módon, pl. olajradiátorral megoldott.

Jelen helyzetben a tantermek hőmérsékletét folyamatosan mérik, arról pedig, hogy a diákok fáznának, panaszt eddig sem az iskola, sem pedig a Szolnoki Szakképzési Centrum vezetése a tanulóktól, a szülőktől nem kapott. Az új kazán beszerelésével és beüzemelésével várhatóan november közepén végeznek a szakemberek, így onnantól kezdve biztosított lesz a központi fűtés az épületben és a megszokott rendben folytatódhat a tanítás a Pálfy-Vízügyi Technikumban.

 

A Szolnok TV riportja szakképző intézményünk kazáncseréjéről:

Szolmusz | Szolnoki Szakképzési Centrum